Languages:  English  
Currencies:  

Isu-Isu Wasiat, Faraid & Harta Pusaka Di Singapura

SGD$20.00

Isu-Isu Wasiat, Faraid & Harta Pustaka Di Singapura
oleh Suhaimi Salleh

Buku ini merupakan kompilasi rencana yang menyentuh pelbagai isu dan masalah pembahagian harta pusaka di Singapura. Kebanyakan rencana-rencana ini pernah diterbitkan di ruangan Wasiat & Faraid akhbar Berita Harian / Berita Minggu. Cerita-cerita yang dimuatkan dalam rencan-rencana tersebut diilhamkan penulis daripada keadaan yang bolehberlaku selepas kematian seorang ahli keluarga. Setiap cerita disusuli dengan ulusan yang menyentuh masalah yang dikemukakan. Maklumat dan nasihat yangdiberi boleh dijadikan bahan panduan kepada pembaca ayng mungkin mengalami situasi yang sama.

Antara isu-isu yang disentuh dalam buku ini ialah penulisan wasiat mengikut syarak, pencanggahan antara undang-undang sivil dan syariah, perlantikan pengamanah dan pentadbir, pemilihan panjaga anak-anak bawah umur, pewasiatan harta kepada keluarga angkat dan sebagainya. Selain itu, isu-isu yang dikemukan juga merangkumi perkara yang khusus kepada konteks Singapura, seperti joint tenancy, nominasi CPF dan nominasi insurans. Ulusan dan nasihat yang diberikan diterangkan secara mudah dan ringkas agar dapat difahami semua, terutama sekali para pembaca yang kurang mengetahui tentang hokum syarak dalam hal pembahagian harta pusaka.

Diharapkan dengan adanya bahan rujukan seperti ini, masyarakat Islam Singapura dapat meingkatkan pengetahuan mereka tentang wasiat faraid dan pembahagian harta pusaka dan megambil langkah-langkah yang sesuai dalam menguruskan harta pusaka mereka di hari muka.
Buku ini merupakan kompilasi rencana yang menyentuh pelbagai isu dan masalah pembahagian harta pusaka di Singapura.

Kebanyakan rencana-rencana ini pernah diterbitkan di ruangan Wasiat & Faraid akhbar Berita Harian / Berita Minggu. Cerita-cerita yang dimuatkan dalam rencan-rencana tersebut diilhamkan penulis daripada keadaan yang bolehberlaku selepas kematian seorang ahli keluarga. Setiap cerita disusuli dengan ulusan yang menyentuh masalah yang dikemukakan. Maklumat dan nasihat yangdiberi boleh dijadikan bahan panduan kepada pembaca ayng mungkin mengalami situasi yang sama. Antara isu-isu yang disentuh dalam buku ini ialah penulisan wasiat mengikut syarak, pencanggahan antara undang-undang sivil dan syariah, perlantikan pengamanah dan pentadbir, pemilihan panjaga anak-anak bawah umur, pewasiatan harta kepada keluarga angkat dan sebagainya. Selain itu, isu-isu yang dikemukan juga merangkumi perkara yang khusus kepada konteks Singapura, seperti joint tenancy, nominasi CPF dan nominasi insurans.

Ulusan dan nasihat yang diberikan diterangkan secara mudah dan ringkas agar dapat difahami semua, terutama sekali para pembaca yang kurang mengetahui tentang hokum syarak dalam hal pembahagian harta pusaka. Diharapkan dengan adanya bahan rujukan seperti ini, masyarakat Islam Singapura dapat meingkatkan pengetahuan mereka tentang wasiat faraid dan pembahagian harta pusaka dan megambil langkah-langkah yang sesuai dalam menguruskan harta pusaka mereka di hari muka.

Cetakan Pertama 2015
ISBN : 978-9810-86-221-3

Sold Out
  • Model: Kulit Nipis
  • 0 Units in Stock
  • Manufactured by: Barakah Capital Planners Pte LtdYour IP Address is: 3.238.116.201